top of page
Søk
 • Forfatterens bildeSara Støback

En fødsel kan gi trauma - og mange trenger hjelp i form av terapi

I mange år koblet man et trauma til krigsveteraner, torturofre, voldtekter, etc. Men i de siste årene har man lært at et trauma kan komme fra vanlige livsopplevelser som en bilkrasj, et kirurgisk inngrep, død av en nær person og ja - en vanskelig fødsel. Det som er tydelig er at en kan være traumatisert når vår evne til å reagere på noe vi oppfatter som en trussel blir på en måte overveldet.


Det er ikke alltid at vanlige hendelser vil forårsake trauma da det er mange faktorer som spiller inn om en opplevelse blir traumatisk. Problemet ligger i at for mange personer er trauma de mest unngåtte, ignorerte, fornektede, misforståtte og ubehandlede grunn til menneskelig lidelse.


Trauma ved fødsel - terapi eller psykolog i Arendal?

Noe føles ikke riktig!

Trauma er en tap av forbindelse - til oss selv, vår kropp, vår familie, andre og til verden rund oss. Dette tapet av forbindelse kan være vanskelig å gjenkjenne for det skjer ikke alt på en gang. Det kan skje sakte, over tid og vi har en tendens til å tilpasse oss til det. Vi bare føler at det er noe som ikke er riktig. Dette gir som resultat en gradvis innsnevring av frihet og tap av vitalitet.

Symptomer som kan muligens være forsaket av en trauma:

 • Kronisk migrene

 • Sosialt angst

 • Søvnvansker

 • Depresjon

 • Redusert evne til å tåle stress

 • Stive muskler

 • Hjertebank

 • Følelser av hjelpeløshet

 • Overfølsom for lys og lyd

 • Skam eller lite selvfølelse

Trauma kan behandles.


Zen coaching eller psykolog Arendal

Psykolog eller finnes det alternativer?

Psykologien har i de siste 20 til 30 år brukt tradisjonelt kognitiv terapi som er ganske stram og vitenskapelig og selv om det har gjort masse bra virker det som om det er noe som mangler når man skal behandle trauma.


Ordet kognitiv betyr at med tankene våres vet vi at vi er trygge og at alt er OK, familie sammenheng, jobb sammenheng, legen sier at vi er friske, og vi forstår at i realiteten er alt OK, men vi kjenner i kroppen at vi ikke er OK. Så «kognitivt» vet vi at vi er trygge, vi forstår det intellektuelt, men du føler det ikke slik inni deg. Så det handler ikke om hva en person tenker, men hvordan den personen kjenner det på kroppen. Alle kroppsfornemmelser som bor i selve kroppen er en veileder til dypere informasjon.


Hva er forskjellen mellom «Kognitiv» og «Somatisk» trauma behandling

Hva er det som skjer når vi vet intellektuell «kognitiv» at noe er sant, men det vi kjenner inni oss er helt annerledes?

La oss tenke at et av de symptomene du har er for eksempel lavt selvbilde. En somatisk trauma terapeut ville invitere deg å kjenne hva er det som skjer i kroppen din og utforske det sammen med deg. Av og til når klienten tar på den kroppsdelen med oppmerksomhet og empati kan det gjøre at trygghetsfølelser dukker opp. Andre ganger må man hente ressurser som gjør at pasienten føler seg trygg før man utforsker en hendelse eller et symptom og som gir den sikkerheten som mangler for å bearbeide dette trauma.


Momento Zen Coaching

Zen Coaching behandler trauma med somatisk verktøy. Det er mange her i Arendal som har oppdaget at det finnes alternativer til psykolog som gir rask og effektiv hjelp. Momento Zen Coaching hjelper med ulike utfordringer, og tilbyr også parterapi i Arendal. Tilbudet er selvfølgelig for deg i Arendal, men også for deg som bor andre steder i Norge. Vi kan fint ta møter via Zoom når du ønsker det, og treffes på mitt kontor når du ønsker det.


For å bestille en time klikk her52 visninger

Comments


bottom of page