top of page
Søk
 • Forfatterens bildeSara Støback

Fødselstraume

Post-traumatic stress disorder (PTSD) på engelsk er mer vanlig en man vil tro. Womensmentalhealth.org sier at symptomer på PTSD kan oppstå av en stressende eller traumatisk fødsel, men "Det er ikke begrenset til dødfødsel eller komplikasjoner under fødselen. Faktum er at opptil 25% av kvinner har fått påvist PTSD etter å ha fått en frisk baby etter en fullendt termin."I en samtale med Maritza Linzey, Core and Pelvic floor rehab specialist trainer for NEMUS Arendal kommenterer hun følgende:


"When things don’t go smoothly or a medical emergency happens while you’re having a baby you can be left feeling traumatized.

The effects aren’t limited to mental and emotional distress.

Your body actually holds onto the stress and emotions, effecting how your muscles work.

Your brain bypasses or re-routes around the area of trauma or injury to keep you feeling safe.

I see this with c- section moms who can’t bring themselves to touch their scars

or moms who can’t activate their deep core muscles in the position they delivered in.

Talking through your birth story is a great place to start...... But it’s often not enough to really heal the trauma."


Hva er Traume?

For å forstå hva et traume er må man være klar over at hendelser ikke er traumatiske, det er vår reaksjon på en hendelse som er traumatisk. Dette forklarer hvorfor noen hendelser kan være traumatiske for noen, men ikke for andre.


Så traume er ikke hva skjedde med oss, men hva skjedde inni oss. Traume er traume, uansett hva som forårsakte det.


Symptomer


Noen av de symptomer som kan forekomme ved et fødselstraume er:

 • Depresive symptomer

 • Blir lett opprørt eller sint

 • Vanskelig for å sove, selv om du har muligheten.

 • Irritabilitet eller aggressiv oppførsel

 • Vanskelig å konsentrere deg, inklusive med enkle daglige oppgaver

 • Skvetten eller lett skremt

 • Selvdestruktiv eller hensynsløs oppførsel

 • Du føler at du ikke kan stole på noen

 • Du føler at ingen steder er trygt

 • Du føler at ingen forstår

 • Overveldende følelser av sinne, tristhet, skyld eller skam.

"Trauma is perhaps the most avoided, ignored, belittled, denied, misunderstood, and untreated cause of human suffering."

Peter Levine


Hvordan kan man helbrede traume?


Det er viktig å forstå at du ikke trenger å huske bevisst en hendelse for å helbrede. Å besøke et traume er ikke det samme som å gjennomleve det. Traume skjer på instinktive nivå, det lagres som fragmenterte opplevelser i koppen og ikke i de rasjonelle deler av hjernen. Det er derfor somatisk traumebehandling (kroppslig) er mer effektivt for å behandle traume enn kognitiv (erkjennelse) behandling. Med andre ord, vi kan forstå at vi er ok, vi blir presentert med bevis på at alt er som det skal være, men vi føler oss ikke slik. Når en coach hjelper oss til å få adgang til de minnene som er lagret i kroppen og kjenne de gjennom det som kalles for "felt sense" kan hjernen igjen koble sammen det som ble omgått på grunn av traumet og det er da vi kan finne livsgleden igjen.


Hvis din fødselsopplevelse ikke var bra og du føler at du ikke klarer å komme deg videre kan zen coaching hjelpe deg. Det beste du kan gjøre for deg selv for å leve et fullverdig liv er å ta deg selv på alvor. Å ta initiativ og søke om hjelp er det smarteste du kan gjøre for å leve det livet du fortjener.


Du kan lese mer om Zen Coaching her Psykolog i Arendal eller et alternativ


Jeg heter Sara Støback og er utdannet Zen Coach. Jeg hjelper mennesker med utfordringer som utbrenthet, finne motivasjon eller når en vanskelig opplevelse (traume) stopper deg fra nyte livet ditt. Dette gjør jeg gjennom Individuelle coaching timer, parterapi og ungdomsterapi, ansikt til ansikt eller via Zoom.


Bestill en time


140 visninger

Comments


bottom of page